Durallar Hijyen ve Otel Ekipmanları Ltd.şti.
+90 312 215 31 52
Üye Girişi Kayıt Ol   

Plastik Atıklar

Plastik, pek çok tüketici ürününün bir bileşeni olup, imalat sanayinin çıktı ve nihai ürünlerinin çoğunu oluşturur. Bununla birlikte, bütün plastikler aynı değildir ve bu, hepsinin aynı şekilde bertaraf edilip geri dönüştürülemeyeceği anlamına gelir.

Plastik Atıklar, hammaddesi genelde petrol rafinelerinden çıkan çeşitli ürünlerin petrokimya tesislerinde işlenmesi ile elde edilir.

Türkiye’de plastik ambalaj sektörünün % 67’si flexible plastik, % 18’i tekstil plastik ve % 15’i sert plastik ambalaj mamullerinden oluşmaktadır.

Türkiye’de toplam ambalaj sektör üretimi içinde plastik ambalaj sektör üretimi % 37 paya sahiptir.

Plastik Atıklar Nelerdir?

Plastik; Mutfak eşyası, plastik kutu, plastik tüp, boru, oyuncak, kaplama, kabloların yalıtkan katmanları, ambalaj filmi imalatında poşet ve torbalarının yapımında, plastik şişe, yiyecek ambalajları, elektronik aletlerin plastik aksamı ve boşaltma boruları, elyaf (fiber) ve tekstil ürünlerinde, diş fırçası kılı, misina, otomotiv yan sanayiinde yaygın kullanım alanı bulur.

Geri dönüştürülen plastikler sera örtüsü yapımında, otomotiv sektöründe yedek parça ve plastik torba üretiminde, atık su boruları, deterjan şişeleri, çöp kutuları ve benzeri ürünler, marley ve çeşitli plastik dolgu malzemelerinde kullanılırlar.

Yanlış Uygulamalar

Doğaya atıldıklarında görüntü kirliliğine neden olurlar çevredeki canlılara ve toprağa da zarar verirler. Bunun yanında plastik atıkların, normal şartlarda doğaya karışması çok uzun seneler aldığı için plastik atıkların geri dönüşümü ve önemi oldukça büyüktür.Yakılması ile hava kirliliğine sebep olur.Denize atılması Deniz ekosistemine zarar verir. Bazı canlılar plastiği gıda olarak algılayıp yiyerek boğulabilmektedirler. Plastik atıklar vücutlarına dolaşıp, hareket kabiliyetini sınırlamaktadır.Ayrıca denize atılan plastikler güneş ışığının etkisiyle uzun yıllar içerisinde bozunarak mikroplastiklere dönüşürler. Son yıllarda yapılan çalışmalarda deniz canlılarının vücutlarında mikroplastiklere rastlanmıştır. Balıklar vasıtasıyla gıda zincirine katılarak insan sağlığını da olumsuz etkiler.

Plastik Atık Geri Dönüşüm Süresi

Plastik atıklar öncelikle türlerine göre ayrı biriktirilir sonrasında geri dönüşüm işlemine tabi tutulur. Türlerine göre ayrılan geri dönüşebilen plastik atıklar kırma makinalarında küçük parçalara ayrılır. İşletmeler bu parçaları belli oranlarda hammadde ile karıştırarak üretim işleminde kullanabildiği gibi tekrar eritip katkı maddeleri katarak ikinci sınıf hammadde olarak da kullanabilir.

Kaynağında ayrı toplanan plastik atıklar lisanslı geri dönüşüm tesislerine teslim edilir.

Plastik Atık Geri Dönüşümü ile Neler kazanılır ? ( 1 Ton Plastik atık )

1 ton plastiğin geri kazanımı ile, 5774 kwh enerji tasarrufu sağlanır, 41 ton sera gazı salınımı azalır, 23 m3 depolama alanı kazanılır.

Tüm Kategoriler
Fırsat Ürünleri